Sunday, August 9, 2015

836. Lentil Aubergine Salad


This salad looks so mild and timid, and maybe even a little boring, but my was it an explosion! Brown lentils, fried aubergine, and crispy fried (or toasted) pita bread are layered with tangy rich pomegranate molasses and topped with a yogurt dressing.
Do not substitute the pomegranate molasses for anything! But if you absolutely must, I draw the line at balsamic reduction. This salad is adapted from one of my favorite blogs, Chef in Disguise.


Ingredients:

1 cup brown lentils
1 tsp cumin
2 aubergines, cubed and fried
1 pita bread cut into squares and fried or toasted
6 Tbsp pomegranate molasses
1 onion, chopped and fried till carmelized
Mint leaves, to decorate

For the dressing:
1 cup yogurt
1 clove garlic minced
1/2 tsp salt
1/2 tsp cumin


Method:

Boil lentils in water and the cumin until they are cooked through but still holding their shape (about 15 minutes).
Spread the lentils in your serving dish and drizzle with 2 tablespoons pomegranate molasses.
Arrange the fried aubergine cubes and drizzle with 2 more tablespoons pomegranate molasses.
Spread the toasted or fried bread and drizzle with the final 2 tablespoons of pomegranate molasses.
In a bowl whisk together the dressing ingredients and drizzle on  top of your salad and sprinkle with the carmelized onion and fresh mint leaves.

سلطة العدس والباذنجان

المكونات:
كوب عدس بني
1 ملعقة صغيرة كمون
2 باذنجان مقطع لمكعبات ومقلي
رغيف خبز لبناني مقطع لمربعات ومقلي أو محمص بالفرن
6 ملاعق كبيرة دبس الرمان
بصلة مقطعة ومقلية حتى تتكرمل
أوراق نعناع طازجة للتزيين

مكونات التتبيلة:
كوب زبادي
فص ثوم مهروس
1/2 ملعقة صغيرة ملح
1/2 ملعقة صغيرة كمون

الطريقة:
يسلق العدس مع الكمون لمدة 15 دقيقة تقريباً حتى ينضج.
يوزع العدس في قاعدة طبق التقديم وتصب عليه ملعقتان من دبس الرمان.
توزع مكعبات الباذنجان وتصب عليها ملعقتان من دبس الرمان.
يوزع الخبز المحمص ثم تصب عليه آخر ملعقتين من دبس الرمان.
تخلط مكونات التتبيلة جيداً وتسكب على السلطة وينثر فوقها البصل المكرمل وأوراق النعناع.




صحة و عافية

No comments: